Strand van Castricum aan zee

  1. Home
  2. Strand van Castricum aan zee
Filter

Strand van Castricum

Hoe bereikt u het strand en wat zijn de regels

Het hele jaar door bent u welkom op het strand van Castricum aan zee. Op het strand vindt u verschillende vaste en seizoensgebonden strandpaviljoens en een watersportcentrum. Om het strand voor iedereen te houden, zijn er een aantal regels. Deze regels zijn niet altijd hetzelfde en veranderen soms tijdens het drukke zomerseizoen. Helpt u mee ons strand schoon en veilig te houden? Houdt u aan de regels en laat geen rommel achter op het strand.

Bekijk hier alle live webcams op het strand van Castricum.

U kunt natuurlijk lopend of met de fiets naar het strand. Ook kunt u het strand per auto bereiken. In de zomermaanden kunt u ook met de bus naar het strand. Deze bus vertrekt vanaf het NS-station. Raadpleeg Connexion voor de juiste bus tijden of bekijk de pagina Openbaar Vervoer Castricum.

Openbare fietsstalplaatsen

Na een mooie fietstocht langs de zeeweg richting het strand van Castricum bevinden zich boven aan de kluft fietstalplaatsen. U kunt daar uw fiets kosteloos plaatsen. Het is een openbare ruimte met veel plaats voor fietsen. Er is geen permanente toezicht op de fietsstalplaats.

Betaald parkeren

Komt u met de auto naar het strand? Dan kunt u betaald parkeren op een groot parkeerterrein met parkeerplaatsen voor zo’n 1.700 auto’s. Het parkeerterrein is niet van de gemeente Castricum, maar van een particuliere onderneming.

Bekijk hier de parkeertarieven voor uw auto of kijk hier voor een jaarkaart parkeren bij Castricum aan zee.

14 gehandicaptenparkeerplaatsen

Vlakbij het strand zijn 14 gehandicaptenparkeerplaatsen. Voor het parkeren op deze plaatsen hoeft u niet te betalen, maar op sommige plaatsen is wel een parkeerschijf verplicht. Er zijn 7 parkeerplekken waar u de hele dag mag parkeren en 7 parkeerplekken waar een parkeerschijf verplicht is. Hier mag u 3 uur staan. U moet dan uw gehandicaptenparkeerkaart én een parkeerschijf gebruiken. Kijk op de parkeerplaats dus goed op de borden.

Kijk hier voor de kosten en het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart.

Parkeren met parkeerschijf

Van 1 november t/m 14 maart mag iedereen zijn of haar auto parkeren op één van de 7 parkeerplekken waar een parkeerschijf nodig is. Vergeet dan ook niet uw parkeerschijf te gebruiken!

Gezelligheid op het strand

Strandpaviljoens

Op het strand van Castricum vindt u diverse strandpaviljoens waar u iets kunt eten of drinken. Ook is het mogelijk om hier uw bruiloft of ander feest te organiseren. Wilt u een mooie trouwlocatie, dan zijn de strandpaviljoens bij Castricum aan zee de ideale plek. Zie hier een overzicht van alle strandpaviljoens van Castricum Aan Zee.

Geen kampvuur

Geen kampvuur! Het is op het gehele strand van Castricum verboden om een kampvuur te stoken. Ook al heeft u hout van huis meegenomen, of vindt u zelf dat het vuur beheersbaar is, het mag gewoon niet!

Wel een barbecue

Wat wel mag, is eten bereiden, dus een barbecue gebruiken. Gebruikt u daarbij uw gezond verstand. Op een overvol strand op een zomerse dag is het bijvoorbeeld niet zo’n goed idee. Let er ook op dat de barbecue niet ‘per ongeluk’ uitgroeit tot een kampvuur (een kampvuur met een worstje erop is nog steeds geen barbecue) en dat het vuur is gedoofd als u het strand verlaat. Natuurlijk zorgt u ervoor dat er geen rommel achterblijft op het strand.

Varen op het water

Op het water zijn er ook verkeersregels. Ook op het water controleert de politie.

Snelle boot? Ouder dan 18 en een vaarbewijs nodig

Een motorboot die harder kan varen dan 20 kilometer per uur, mag alleen bestuurd worden door iemand die ouder is dan 18 jaar en over een vaarbewijs beschikt. Kinderen tussen de 12 en 16 jaar mogen alleen een motorboot besturen die niet harder kan dan 13 kilometer per uur. Kinderen onder de 12 jaar mogen geen motorboot besturen.

Let op uw snelheid

  • De maximum snelheid op het water is 16 kilometer per uur. Binnen de gemarkeerde vaargeulen mag u niet sneller dan 12 kilometer per uur, tenzij het anders staat aangegeven. Op het water van snelvaargebied ‘De Deilings’ is de maximum snelheid 20 kilometer per uur.

Aanmeren aan een openbare grasoever

Aanmeren mag alleen aan een openbare grasoever. Niet bij sluizen, bruggen, bochten en aan ecologische oevers.

Geen alcohol in het verkeer

Het is verboden om op het water alcohol te drinken.

Ruim uw afval op

Geniet u van het water? Zorg er dan voor dat u er nog langer van kan genieten. Gooi geen afval in het water of op de grond. Bewaar het en gooi het in een afvalbak als u weer aan wal gaat.

Sporten op het strand

Vliegeren

Het is niet toegestaan om te vliegeren voor de paviljoens.

Vissen vanaf het strand en op zee

Van 1 oktober tot en met 1 mei is het toegestaan om recreatief te vissen vanaf het strand. Het is het gehele jaar door toegestaan om op zee te vissen, maar het is niet toegestaan een vaartuig op het strand te brengen. Veel visliefhebbers zijn aangesloten bij Zeehengelsportvereniging De Salamander. Deze vereniging en de daaraan verbonden bootclub is een smalle strook strand toegewezen voor het vervoer van boten over het strand naar de branding, deze strook is aangegeven met zwart-wit geblokte vlaggen.

Kitesurfen en windsurfen

Het hele jaar door mag er gesurfd worden, maar niet voor de paviljoens. Let op de andere gasten op het strand en let op uw eigen veiligheid en die van anderen.

Strandhuisjes en overnachten

Overnachten op het strand

Het is alleen toegestaan om te overnachten op het strand in een bedrijfswoning die hoort bij een strandpaviljoen of in een strandhuisje dat voldoet aan de veiligheidsvoorschriften. Alle andere mogelijkheden zijn dus niet toegestaan. Met ‘overnachten op het strand’ bedoelen we verblijf op het strand tussen 24.00 en 6.00 uur ‘met de kennelijke bedoeling daar de nacht door te brengen’ in de open lucht, in een tentje, in een kleedhokje of in een huisje dat niet voldoet aan de veiligheidsvoorschriften.

Lees hier alles over Strandhuisjes Castricum Aan Zee Huren of Kopen

Wilt u overnachten? Regel een strandhuisje

Voor informatie over overnachten in de strandhuisjes kunt u contact opnemen met strandpaviljoen Bad Noord. Of kijk op de website van van de Vereniging Strandhuisjes Castricum

Honden en paarden op het strand

Honden en paarden zijn toegestaan op het strand:

  • van 1 oktober t/m 30 april: de hele dag
  • van 1 mei t/m 30 september: alleen vóór 10.00 en na 19.00 uur.

Dit geldt ook als de hond is aangelijnd en ook als het geen strandweer is. U bent verplicht om uitwerpselen van uw hond of paard op te ruimen.

Hond mag mee naar strandhuisje

Wie in een strandhuisje verblijft, mag de hond meenemen, maar alleen over de plankiers. Tussen 10.00 en 19.00 uur is het strand ten westen van het wandelpad ook voor deze honden verboden terrein. Dit geldt ook voor de honden van bezoekers van een strandpaviljoen.

Toegankelijkheid op het strand

Twee strandrolstoelen beschikbaar

Bent u aangewezen op een rolstoel en wilt u een dagje naar het strand van Castricum? Gedurende het strandseizoen zijn er twee strandrolstoelen beschikbaar. Eén bij strandpaviljoen Zoomers, direct rechts van de (hoofd)strandafgang en één bij strandpaviljoen De Deining, 50 meter naar rechts vanaf de (hoofd)strandafgang.

Reserveer een strandrolstoel

Het is aan te bevelen om een strandstoel te reserveren, maar ook als u dat niet heeft gedaan zijn de rolstoelen in overleg te gebruiken. ‘Dat regelen we altijd wel’, vertelt een medewerkster van één van de paviljoens. Als u de strandrolstoel gebruikt, is het nodig een identiteitskaart of rijbewijs als borg achter te laten.

Naakt op het strand

Wilt u even lekker een dagje puur natuur genieten van een heerlijke zomerse dag op het strand, dan kan dat ook. Naaktrecreatie op het strand is toegestaan op een bepaald gedeelte van het strand. U kunt naakt recreëren tussen strandpaal 46,00 en 47,85. Dit gebied is op het strand zelf niet met borden aangegeven. Dit gedeelte van het strand is ook niet formeel aangewezen als naaktstrand. Dat is in principe ook niet nodig. Zolang er geen sprake is van schending van de openbare orde, bepalen zonaanbidders zelf of ze recreëren met of zonder textiel. Op het naturistenstrand zijn verder ook geen voorzieningen aanwezig zoals bijvoorbeeld strandtenten, EHBO, toiletten, douches etc. Honden zijn ook hier in het hoogseizoen niet toegestaan.

Veiligheid op het strand van Castricum

Castricum heeft een schoon en veilig strand

In Castricum wappert de Blauwe Vlag, deze vlag is een internationaal keurmerk voor schone en veilige stranden. Castricum moet hiervoor aan een groot aantal criteria voldoen, denk bijvoorbeeld aan de kwaliteit van het zwemwater, goede faciliteiten op het strand, de aanwezigheid van een EHBO-post, reddingsmateriaal en voorzieningen voor gehandicapten.

Reddingsbrigade en EHBO

In zomerseizoen staat de post van de Castricumse Reddingsbrigade en de EHBO-post op het strand.

Let op de strandvlag

De strandvlag geeft aan of het veilig is om te zwemmen.

  • Een gele vlag geeft aan dat de zee gevaarlijk is. Ongeoefende zwemmers en kinderen kunnen dan beter niet gaan zwemmen.
  • Een rode vlag geeft aan dat het verboden is om te zwemmen omdat de zee gevaarlijk is.
  • Een witte vlag met een vraagteken geeft aan dat een kind wordt vermist of dat een kind ouders of begeleiders is kwijtgeraakt. Degene die een kind op het strand is kwijtgeraakt of degene die een kind aantreft dat zijn of haar ouders of begeleiders  niet meer kan vinden, kan zich melden bij de reddingsbrigade.

De gele vlag: Het is gevaarlijk om te baden of te zwemmen. Meestal heeft dit te maken met het weer. Drijvende voorwerpen zijn verboden.

De rode vlag: Het is verboden te baden of te zwemmen.

De vraagtekenvlag: Iemand die zoek is geraakt is gevonden en bevind zich bij de EHBO post.

Geen vaartuigen, voertuigen, fietsen en blokarts op het strand

Het is niet toegestaan vaartuigen op het strand te brengen, of ze nou vanaf de weg of vanaf de zee het strand opkomen. Onder ‘vaartuigen’ verstaan we ook waterscooters. Waterscooters en snelle boten mogen bovendien niet binnen een kilometer van de kust komen. De leden van de botenvereniging mogen hun vaartuigen wel via een smalle strook strand naar het water vervoeren, deze strook wordt aangegeven met zwart-wit geblokte vlaggen.

  • Voertuigen alleen met ontheffing
    Voertuigen (auto’s, motoren, tractoren, quads, huifkarren enzovoort) horen niet thuis op het strand. Alleen als de bestuurder ontheffing heeft is het toegestaan om op het strand te rijden van 1 april tot 1 november voor 10.00 uur en na 18.00 uur. Buiten het seizoen gelden deze ‘venstertijden’ ook op zon- en feestdagen.
  • Geen blokarts
    Blokarts (zeilwagens) zijn niet toegestaan op het strand.
  • Geen fietsen op het strand
    Van 1 mei tot 1 oktober zijn fietsers alleen welkom op het strand voor 10.00 uur en na 19.00 uur. Buiten het zomerseizoen zijn fietsers de hele dag toegestaan.

Toezichthouder op het strand van Castricum

Strandtoezichthouder Theo Kraan ziet toe op de veiligheid van het strand en houdt in de gaten dat alle activiteiten goed samen gaan.

  • Live Webcams

    Wordt het al druk op het strand? Bekijk hier onze selectie van live streaming webcams aan het strand. Lees verder

  • Het Strand

    Een heerlijk dagje Castricum aan zee? Lees hier alles over het Castricumse strand. Lees verder

  • Het Weer

    Korte of lange broek, zonnebril of regenpak? Bekijk de weersverwachting voor Castricum. Lees verder

  • Castricum Blog

    Blijft u graag op de hoogte van alle nieuwtjes in Castricum? Lees verder

  • Nieuws

    Altijd en overal op de hoogte van het laatste nieuws over Castricum en omgeving. Lees verder

  • Gemeentezaken

    Gemeentehuis online. Bekijk hier alle praktische en handige gemeente informatie. Lees verder

  • Evenementen

    Zin in een dagje gezelligheid? Bekijk hier wat voor leuke dingen u kunt gaan ondernemen. Lees verder