De film Soldaat onder het zand

Filmmaakster en historica Pauline van Vliet heeft in 2013 de film Soldaat onder het zand gemaakt. De film gaat over De Slag bij Castricum in 1799. Het idee van de film begon als een wild plan. Maar groeide uit tot een groots community buildingproject waaraan vele mensen uit Castricum belangeloos meewerkten. Door middel van crowdfunding kwam de film ook financieel van de grond.

‘Soldaat onder het zand’ gaat over De Slag bij Castricum in 1799. Deze veldslag in de Noord-Hollandse duinen was de finale van de ‘vergeten oorlog’ waarbij duizenden soldaten zijn omgekomen. Iets waar weinig Castricummers nog weet van hebben. In drie maanden tijd vielen er 20.000 doden. Vele anonieme Franse, Engelse en Russische soldaten liggen nog altijd onder het duinzand. Onder de slachtoffers viel één burgerslachtoffer: Neeltje Groentjes.

Leerlingen van basisscholen uit Castricum gaan aan de hand van een koperen knoop van een soldatenjas op zoek naar de achtergronden van de Slag bij Castricum. Beelden van deze zoektocht worden afgewisseld met het verhaal van de jonge knecht Kees Groentjes die zijn zusje verloor.

Soldaat onder het Zand

Bekijk nog meer leuke filmpjes en video’s over Castricum. Het mooie Castricum door de jaren heen

Leave your comment