Stichting Bloemendagen Limmen

Bloemendagen Limmen, ieder voorjaar, gratis toegankelijk

Over Bloemendagen Limmen

Jaarlijks worden in Limmen de traditionele Bloemendagen Limmen georganiseerd. In het voorjaar wordt het dorp, met ongeveer 6.000 inwoners omgetoverd in een zee van lentebloemen. Vele mozaïeken en werkstukken gemaakt van hyacintenbloemen liggen door het hele dorp verspreid in de tuinen van de inwoners.

Voorbereiding Van Het Kunstwerk

De hyacintenbloemen (nagels) worden op verschillende manieren verwerkt. Allereerst is er de van oudsher gehanteerde techniek waarbij men de nagels los op een schuin oplopend plankier legt, dit heet de beun. De deelnemers kunnen de nagels ook één voor één met spelden op tempex prikken of in gaasconstructies lijmen, zodat voorstellingen rechtop kunnen staan. Zo kunnen ook ruimtelijke objecten vervaardigd worden, waarbij werkstukken soms tot de hoogte van de dakgoot komen. Ook wordt vaak de hulp ingeroepen van gaas, constructies van betonijzer en tegenwoordig zelfs van elektromotoren om bewegende voorwerpen te maken.

In een werkstuk worden wel tienduizenden nagels of ook wel hyacintenbloemetjes verwerkt. Omdat deze nagels, afhankelijk van het weer, maximaal twee weken goed blijven, moeten ze in een paar dagen (en nachten) door een groot aantal mensen verwerkt worden. Vaak zijn de werkstukken dan ook vervaardigd door prikploegen zoals : families, verenigingen, vriendengroepen of mensen uit een hele straat.

Soorten Mozaïeken

De uitgebeelde onderwerpen lopen zeer uiteen. Er is geen thema, iedereen is vrij om te maken wat hij wil. Actualiteiten, lokaal, nationaal en internationaal, zijn altijd een dankbaar gegeven en worden op humoristische, of op ernstige wijze naar voren gebracht. Daarnaast ziet u stripfiguren, portretten, schilderijen of zelfs hele bouwwerken op schaal nagemaakt, allemaal van dezelfde hyacintenbloemen. Natuurlijk zijn er ook andere vormen van bloemsierkunst te bezichtigen. Ook de bollenvelden staan in bloei, de straten zijn prachtig versierd en de tuinen worden door de bewoners voor dit evenement extra fraai opgeknapt.

De Mozaïek Route

Door het dorp is de route aangegeven komende vanaf het zuiden van Limmen nabij het de schilderachtige Protestantse Kerk. Vanaf de noordkant van het dorp, nabij Fletcher hotel Heiloo. De totale lengte bedraagt ongeveer 8 km. Langs de routes is volop parkeergelegenheid, zodat u ook te voet kunt gaan. Aan beide kanten van het dorp worden routebeschrijvingen uitgedeeld. Alles is gratis te bewonderen. Bovendien zullen ‘s avonds vele werkstukken fraai verlicht zijn. Het gastvrije Limmen kunt u vinden aan de N203 ongeveer 8 kilometer ten zuiden van Alkmaar. Met het openbaar vervoer neemt u lijn 167 of 168 vanuit Castricum en Alkmaar halte Kerkweg = sterhalte. Ook bij snackbar Stolp op de hoek kunt u het routeboekje halen.

Bloemendagen Limmen 2018  van zaterdag 27 april t/m woensdag 1 mei 2019

Is dit uw bedrijf?

Ben u eigenaar of wilt u eigenaar worden van deze vermelding/bedrijf/evenement, laat het ons weten.

Claim it now!

Claim This Listing

Wordt eigenaar van deze vermelding en u krijgt volledige toegang om al uw gegevens aan te passen en/of bij te werken. Verander uw foto's, openingstijden en nog veel meer..