Poldergemaal Limmen 1879 te Akersloot

Het poldergemaal Limmen 1879 is op de locatie gebouwd waar in de 19e eeuw de Zuidermolen heeft gestaan. Beiden hadden het doel om samen met de Noordermolen het waterpeil in de Groot-Limmerpolder op de gewenste hoogte te brengen en te behouden. Al het overtollige water in deze polder werd door beide installaties uitgeslagen in het Alkmaardermeer.

In aanvang werd de pompinstallatie (ook wel vijzel) door een stoommachine aangedreven. Maar na 40 jaar dienst is de stoommachine vervangen door elektrische aandrijving.

In 1990 is het gebouw en de installatie vervangen door een automatisch werkend poldergemaal. Men kan dat nu eventueel ook op afstand aansturen. Het 111 jaar oude gebouw was rijp voor de sloop. Vanaf dat moment is aan de restauratie van Gemaal 1879 Limmen begonnen met het doel om er een museum van te maken. Kijk voor meer informatie op onzen website Poldergemaal Limmen 1879.

Het Gebouw

Het gebouw bestaat uit verschillende delen:

  • het in neoclassicistische stijl opgetrokken gebouw;
  • de elektrisch aangedreven vijzel;
  • de transformator ruimte. Nadat het stoomgemaal was afgekeurd is er een transformator installatie gebouwd. Deze transformeert de binnenkomende spanning van 5000 volt  naar 380 en 220 volt.
  • de 3 maal wisselende expositie van beroeps- of amateur kunstenaars tijdens de periode van april tot en met september;
  • de expositie de Canon waterstaatsgeschiedenis van Holland boven het IJ (700-2008).

Is dit uw bedrijf?

Ben u eigenaar of wilt u eigenaar worden van deze vermelding/bedrijf/evenement, laat het ons weten.

Claim it now!

Claim This Listing

Wordt eigenaar van deze vermelding en u krijgt volledige toegang om al uw gegevens aan te passen en/of bij te werken. Verander uw foto's, openingstijden en nog veel meer..