Kunstbunker Castricum

De Kunstbunker Castricum was een kunstdepot aan de Helmweg bij Castricum. Hier werden in de Tweede Wereldoorlog kunstschatten werden opgeslagen. De bunker ligt in het Geversduin bij de pleisterplaats Hof van Kijk-Uit. Dat was goed bereikbaar via weg en trein. En bovendien lag het ver weg van belangrijke militaire doelen.

Bouw van kunstbunkers

Een van de eerste schuilkelders die klaar was, was de kelder van het Mauritshuis in Den Haag. Van deze ondergrondse kelder waren de muren verzwaard. Een tweede schuilkelder bevond zich in Otterlo bij het Kröller-Müller Museum, maar die bunker was pas in 1943 geheel afgebouwd.

De eerste echte kunstbunker werd gebouwd in de duinen bij Castricum in opdracht van de gemeente Amsterdam. De bouw startte in november 1939, de oplevering was in april 1940. De wanden van deze bunker hadden een dikte van 1,5 meter en een zanddekking van ongeveer 10 meter. De 3 meter dikke zandlaag bovenop de laag gewapend beton bood extra bescherming en camouflage. De totale inhoud van de kelder is ongeveer 212 m³. Een luchtbehandelingsinstallatie zorgde voor de juiste atmosfeer.

In de bunker werden nationale kunstschatten uit het Stedelijk Museum van Amsterdam opgeslagen. De schilderijen hingen aan stalen rekken aan plafondrails. Tot de collectie behoorden naast schilderijen van Frans Hals, Rubens, Van Ruisdael, Jan Steen en Vermeer ook De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. De directeur van het Stedelijk Museum, David Röell, en conservator Willem Sandberg hielden om beurten toezicht vanuit een barak in de nabijheid van de bunker.

Ontruiming

De Nederlandse staat kreeg aan het einde van 1941 de opdracht van de Duitse bezetter deze bunkers te ontruimen vanwege de aanleg van de Duitse Atlantikwall. Rondom de kunstkelder werd door de Duitsers een bunkercomplex Wiederstandsnest gebouwd. Een halve kilometer verder stond de geheime radarinstallatie Stellung Roma en aan de noordzijde werd een V1-lanceerinstallatie gebouwd.

Op 24 maart 1942 werd de in een cilinder opgerolde Nachtwacht vervoerd naar de kluis in de Sint Pietersberg in Zuid-Limburg. In samenwerking met de Duitsers werd daarop besloten om een nieuwe kunstbunker te bouwen in de staatsbossen bij Paasloo bij de buurtschap Basse. De leeggemaakte schuilkelder werd daarna door de Duitsers gebruikt voor munitieopslag.

       

Na de Tweede Wereldoorlog

Na de oorlog werd de bunker gebruikt als opslagplaats voor aardappelen. Logboeken met aantekeningen vanaf 1940 tot en met 1943 over de kunstkelder worden bewaard in het archief van het Stedelijk Museum van Amsterdam. Vanaf 1958 deed de kelder dienst als opslag van brandbaar filmmateriaal zoals nitraatfilms, van het Amsterdams Filmmuseum Eye. In 2014 werd een filmopname teruggevonden met beelden uit de tijd van de kunstbunker. De bunker kan op afspraak worden bezichtigd.

Bekijk hier meer geschiedenis over Castricum

De Bunkertocht in Castricum

In 2013 is er een bunkertocht Castricum gehouden. Lokale omroep C-TV, PWN en een bunkerspecialist namen een groep enthousiaste mensen mee op pad. Verschillende bunkers en prachtige historische plekken uit de geschiedenis van Castricum werden deze dag bezocht. U kunt de volledige reportage hier bekijken op Bunkertocht Castricum 2013

 

 

Claim deze vermelding

Wordt eigenaar van deze vermelding en u krijgt volledige toegang om al uw gegevens aan te passen en/of bij te werken. Verander uw foto's, openingstijden en nog veel meer..