Gemaal 1879 te Akersloot

Op de locatie waar in de 19e eeuw de Zuidermolen heeft gestaan is het poldergemaal Limmen 1879 gebouwd. Beiden hadden het doel om samen met de Noordermolen het waterpeil in de Groot-Limmerpolder op de gewenste hoogte te brengen en te houden. Het overtollige water in deze polder werd door beide installatie´s uitgeslagen in het Alkmaardermeer.

In aanvang werd de pompinstallatie (vijzel) door een stoommachine aangedreven, maar na 40 jaar dienst is de stoommachine vervangen door electrische aandrijving.

In 1990 is het gebouw en de installatie vervangen door een automatisch werkend en eventueel op afstand aangestuurd poldergemaal. Het 111 jaar oude gebouw was rijp voor de sloop. Vanaf dat moment is aan de restauratie van Gemaal 1879 Limmen begonnen met het doel om er een museum van te maken.

Het gebouw bestaat uit verschillende delen:

  • het in neoclassistische stijl opgetrokken gebouw;
  • de elektrisch aangedreven vijzel;
  • de transformator ruimte: nadat het stoomgemaal was afgekeurd is er een transformator installatie gebouwd die de binnenkomende spanning van vijfduizend volt transformeert naar 380 en 220 volt;
  • de 3 maal wisselende expositie van beroeps- of amateur kunstenaars tijdens de periode van april tot en met september;
  • de expositie de Canon waterstaatsgeschiedenis van Holland boven het IJ (700-2008).

Is dit uw bedrijf?

Ben u eigenaar of wilt u eigenaar worden van deze vermelding/bedrijf/evenement, laat het ons weten.

Claim nu!

Claim deze vermelding

Wordt eigenaar van deze vermelding en u krijgt volledige toegang om al uw gegevens aan te passen en/of bij te werken. Verander uw foto's, openingstijden en nog veel meer..